אלצהיימר 27.10.2025

השפעת דיאטה אנטי-דלקתית על תמותה מאלצהיימר

במחקר עוקבה לאומי רחב היקף, חוקרים בחנו את הקשר בין הקפדה על דיאטה אנטי-דלקתית לבין תמותה כללית ותמותה מאלצהיימר. הנה המסקנות

מזון אנטי דלקתי. אילוסטרציה

במחקר שממצאיו פורסמו לאחרונה בכתב העת The journal of prevention of Alzheimer's disease, החוקרים ביקשו לבדוק האם חלק מהקלוריות היומיות שמקורן במזונות אנטי-דלקתיים קשור בירידה בסיכון לתמותה כללית ולתמותה מאלצהיימר, והאם קשר זה שונה לפי מין או מוצא אתני.

החוקרים איתרו 18,795 מבוגרים (בני 18 ומעלה) מארה"ב, שנכללו בסקר הלאומי NHANES בשנים 2007-2014. הקפדה על דיאטה אנטי-דלקתית הוגדרה לפי אחוז צריכת הקלוריות הכוללת שמקורה במזונות אנטי-דלקתיים ונחלקה לארבע קטגוריות: 0%, פחות מ-5%, 5-9.99%, ו-10% ומעלה.

תוצאי המחקר היו תמותה כללית ותמותה מאלצהיימר והם נאספו ממדד התמותה הלאומי (National Death Index). להערכת יחס הסיכונים (HR) ורווח בר סמך של 95% נעשה שימוש במודל Cox, עם התאמות לגורמים דמוגרפיים, בריאותיים ואורחות חיים. ניתוחים נוספים בוצעו לפי מין, מוצא אתני, וגיל (≥45 שנים עבור תמותה מאלצהיימר).

מתוצאות המחקר עולה כי משתתפים שצרכו 0% מזון אנטי-דלקתי היו בסיכון גבוה יותר לתמותה כללית (יחס סיכון‏ 3.82, רווח בר סמך 95%, ‎1.18–12.33) בהשוואה לאלה שצרכו ≥10%. בניתוח הכולל, נמצא קשר דומה גם לתמותה מאלצהיימר, אך לאחר התאמות מלאות לא הושגה מובהקות סטטיסטית (יחס סיכון‏ 3.04, רווח בר סמך 95%,0.74-12.46, p>0.05).

עם זאת, בניתוח תת קבוצות נמצא קשר מובהק: גברים ומשתתפים ממוצא אתני לבן שאינם היספנים עם צריכה של 0% מזון אנטי-דלקתי היו בסיכון הגבוה ביותר לתמותה מאלצהיימר (יחס סיכון‏ 12.83 ו-3.77 בהתאמה, לעומת ≥10%). לעומת זאת, לא נמצאו קשרים מובהקים בקרב נשים או משתתפים שאינם ממוצא אתני לבן.

חשוב לציין כי גם צריכה מתונה יחסית של מזון אנטי-דלקתי (≥10% מהקלוריות) היתה קשורה לירידה בסיכון לתמותה מאלצהיימר בקבוצות אלו וכן לירידה בתמותה כללית בכלל האוכלוסיה.

החוקרים סיכמו כי צריכה גבוהה יותר של מזונות אנטי-דלקתיים היתה קשורה בירידה בתמותה כללית ובתמותה מאלצהיימר. ההשפעה המגינה נצפתה בעיקר בקרב גברים ומשתתפים ממוצא אתני לבן שאינם היספנים. גם שינוי תזונתי מתון יחסית - כאשר 10% מהקלוריות מקורן במזונות אנטי-דלקתיים - היה קשור בסיכון מופחת לתמותה בקבוצות אלו.

ממצאים אלו מצביעים על כך ששינויים תזונתיים ברי-ביצוע עשויים להוות התערבות פשוטה וזולה להפחתת דלקת במערכת העצבים המרכזית ולצמצום סיכון לתמותה מאלצהיימר.

מקור:

Hsu CC, Wang SI, Yu S, Lin ES, Wei JC. Adherence to an anti-inflammatory diet is associated with lower Alzheimer's disease mortality: A modifiable risk factor in a national cohort. J Prev Alzheimers Dis. 2025 Sep;12(8):100221. doi: 10.1016/j.tjpad.2025.100221. Epub 2025 Jun 13. PMID: 40517083; PMCID: PMC12413709.

נושאים קשורים:  אלצהיימר,  דמנציה,  תמותה,  דיאטה אנטי-דלקתית,  גורמי סיכון,  מחקרים
מאמרים נוספים שיעניינו אותך
תגובות
 
האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו